Niet gewend aan productief thuiswerken met kids? Lees dan onderstaand artikel met 10 tips die je op weg helpen om slim samen met je gezin vanuit huis te werken. Want ja, af en toe een dagje thuiswerken is natuurlijk super relaxt! In je joggingbroek of badjas met je laptop aan de keukentafel en de kat op schoot. En natuurlijk met een lekkere espresso binnen handbereik… Maar goed, de komende weken zullen we allemaal massaal, met of zonder kids, vanuit huis werken in de strijd tegen het coronavirus. De vrijblijvendheid is er wel vanaf, dus is het van groot (lands)belang dat je een beetje verantwoord met je nieuwe werksituatie omgaat. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Geschreven door Walter Visser, Managing Partner, 23-03-2020

1. Sta elke dag op dezelfde tijd op en het liefst zo vroeg mogelijk

Als je de neiging hebt om op je thuiswerkdag lekker een uurtje (of twee) te blijven liggen, doe dit niet! Routine is enorm belangrijk voor je productiviteit en energieniveau, dus probeer altijd rond dezelfde tijd uit bed te stappen. Ook al hoef je nu de kids niet naar de opvang of school te brengen en ook al hoef je nu niet een uur te reizen. Als je je lichaam hierop traint zal het steeds makkelijker worden om op dezelfde tijd op te staan. (wat ook geldt voor het weekend)

2. Vergeet vooral niet te ontbijten.

Want een goed ontbijt geeft je de noodzakelijke energie om geconcentreerd en goed thuis te werken. Dit klinkt logisch, maar bij veel mensen schiet deze gewoonte er bij in als je ineens een dag thuis moeten werken. Maak er een gezellige dagstart van met je gezin en neem dus even de tijd voor een goed ontbijt. Die laptop kan ook best een half uurtje later aan.

3. Zorg voor eigen werkplekken

Niets is zo vervelend als steeds je werkzaamheden te moeten onderbreken om vragen van je kinderen te beantwoorden of tekeningen te bewonderen. Creëer daarom een eigen plek voor jezelf én voor je kinderen, waar zij ook ongestoord aan het werk kunnen. Let er deze dagen natuurlijk wel even op dat je ook echt een rustige plek creëert, bijvoorbeeld een werkruimte die je kunt afsluiten of zet een koptelefoon op. Zo word je minder snel gestoord door je kinderen of partner.

4. Ontwikkel routine en werk samen

Het kan onbelangrijk lijken, maar hoe de samenstelling van je dag eruit ziet en met welke taken je de dag begint, heeft een grote invloed. Dat geldt zowel voor jou en je partner als voor je kids. Begin dus met kleine routines om de rest van de dag op schema te blijven. Werkt je partner ook thuis, verdeel dan de zorg voor de kinderen. Je kunt de dag opdelen, waarbij de één ‘s ochtends in een aparte kamer werkt en de ander in de woonkamer. (en dat kun je ‘s middags bijvoorbeeld omdraaien). Wie in de woonkamer werkt, begeleidt ook de kinderen met hun schoolwerk, zodat de ander even rustig kan doorwerken en skype meetings of belafspraken en dergelijke kan afhandelen.

5. Maak duidelijke afspraken en een heldere planning

Vooral voor jonge kinderen is het wennen dat hun vader of moeder wel aanwezig is, maar geen tijd heeft om leuke dingen te doen. Leg hen uit dat dit geen vakantie is en dat jij gewoon moet werken; net als op kantoor.

Maak ook een dagplanning en duidelijke afspraken wanneer ze je onder geen beding mogen storen, omdat je bijvoorbeeld een belafspraak hebt of ergens geconcentreerd aan moet werken. Je kunt bijvoorbeeld de regel hanteren dat ze je met rust moeten laten als de deur van de werkkamer dicht is of als je een hoofdtelefoon op hebt: dat schept duidelijkheid.

Omdat kinderen soms ongeduldig kunnen zijn, is het slim om vooraf een planning met zowel leuke als noodzakelijke dingen te maken en af te spreken wat je kind tijdens jouw afwezigheid gaat doen. “Is hij bezig met huiswerk, geef dan de volgorde van zijn taken aan en vertel wat hij kan doen als hij even niet verder kan. En als je kinderen al enig tijdsbesef hebben, vertel dan wanneer je wel beschikbaar bent.”

6. Werk in blokken van maximaal 1 tot 2 uur

Wil je meters maken, begin dan een uur eerder, zodat je in alle rust kunt werken terwijl je kinderen nog slapen. Ook kun je ’s avonds nog wat werk afronden, als de kinderen in bed liggen. Het is onrealistisch om te denken dat je gedurende de hele dag thuis, met kids, dezelfde hoeveelheid werk kunt verstouwen én je concentratie kan behouden. Bespreek je planning en verwachte output met je leidinggevende en stel je verwachtingen bij.

Het gevaar loert van de hele dag doorbuffelen, wat de kwaliteit van je werk niet ten goede zal komen en de gezelligheid in huis ook niet… Deel je dag dus slim in en plan in blokken van 1 tot 2 uur. Tussen de blokken neem je even een korte pauze en doe je iets leuks met je kids of facetime je even met één van je leuke collega’s. Probeer jezelf voor elk blok een doel te stellen en dit dan ook te halen, dat geeft rust en voldoening.

7. Plan pauzes

Plan gezamenlijke pauzes om tussen de werktijd door even met elkaar te ontspannen. Je kunt de tuin in gaan om frisse lucht te happen en in het zonnetje te zitten. Of je kunt even inloggen op Instagram en Facebook, wat TV kijken of alvast wat huishoudelijke taken doen. Het is voor zowel je kinderen als jezelf erg belangrijk om even wat aandacht te hebben voor elkaar.

8. Zorg voor de lunch

Bereid je voor op de lunch en maak er een feestje van. Bedenk van te voren of je alles in huis hebt en wat je wilt maken. Bak een keer tussen de middag pannenkoeken of laat de kinderen een hut bouwen waar je met elkaar in gaat lunchen. Een simpel broodje smaakt dan al heel anders en vergeet niet. “Kids blij, jij blij!” Lunchen moet je toch, dus waarom niet een feestje in plaats van een snelle boterham uit de hand… 😉

9. Verander van omgeving

Verandering van spijs doet eten. Het kan daarom geen kwaad om op zoek te gaan naar een ander “rustig plekje of hoekje” om te werken. Laat de kinderen bijvoorbeeld eens beneden werkjes doen terwijl jij op de slaapkamer van één van de kids werkt. Of ga eens op zolder of in de garage aan een tafel of de werkbank werken, het maakt niet zolang je maar snelle wifi en heerlijke koffie hebt.

10. Stop op tijd

Ben je niet meer tevreden met de resultaten, ben je moe of beginnen de kids te stuiteren? Probeer dan op tijd te stoppen, zodat je de volgende dag weer met een fris hoofd kan beginnen. Het gevaar van thuiswerken is namelijk dat je te lang doorwerkt. Maak de dagen daarom niet te lang, hou je aan de vooraf vastgestelde uren dan hou je het voor iedereen gezellig…

Family hapiness

Tot slot nog een tip als je langere tijd verplicht thuis zit vanwege de corona-uitbraak: maak ook lol en plezier en doe eens iets geks naast een vaste structuur in je dagen. Dit zal je het beste helpen om iedereen gezellig, productief, energiek en gemotiveerd te houden! Uiteraard kan het gebeuren dat er iets tussendoor komt. Dus probeer je werkblokken dan ook als individuele stukken te zien die je makkelijk kan invullen met andere afspraken, of kunt omdraaien of opschuiven. De sleutel ligt vaak in een combinatie van een heldere planning, geduld, omdenken en creativiteit. Succes!!